Заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс заяви, че Пентагонът извлича ценни уроци от украинския конфликт за евентуален сблъсък в бъдеще с Китай. Сред тези уроци тя посочи необходимостта от създаване на конвейер за боеприпаси, както и иновациите в космоса.

"Има много ползи, които получихме от конфликта в Украйна за потенциален тихоокеански конфликт“, посочи Хикс в интервю за Bloomberg.

Според нея сега САЩ се учат да развиват индустриалната си база. Пентагонът е постигнал и ускоряване на механизма за доставка на оръжие за Тайван. "Обмисляме как да използваме това правомощие точно сега, за да осигурим по-бърза и по-масова доставка на боеприпаси в подкрепа на нашите сили в Тихия океан“, заяви тя.

Друг урок е важността на космическата индустрия, тъй като военният конфликт в Украйна е демонстрирал "невероятната екосистема на търговски космически иновации в Съединените щати“. Освен това е подчертана способността на САЩ да си сътрудничат със съюзниците за "оказване на икономически натиск върху агресорите“ и споделяне на разузнавателна информация.

"Възможността да говорим с нашите съюзници, и дори с Украйна, и дори с Русия, предварително, преди нахлуването, за да кажем: "Хей, виждаме какво се случва тук“. Това е истинско предимство“, отбеляза Катлийн Хикс.

Тя подчерта, че въпреки доставките на оръжие за Украйна, основният фокус на САЩ е върху конкуренцията с Китай в Тихоокеанския регион. "Не се опитваме да балансираме между два театъра. Имаме ясна стратегия, насочена към Китай“, добави зам.-министърът на отбраната.

Според Пентагона от началото на конфликта съюзниците са предоставили военна помощ на Украйна на стойност 55 млрд. долара. По-специално на 19 април Съединените щати обявиха 36-ия пакет военна помощ за Киев на обща стойност 325 млн. Той включва снаряди за РСЗО HIMARS, артилерийски снаряди и противотанкови съоръжения. Миналата седмица обаче украинският депутат Александра Устинова обяви, че контранастъплението се отлага поради липса на оръжия.