Украйна ще получи изтребители F-16 след две-три години, ако бъде взето съответното политическо решение за доставката им на Киев. Това предупреди командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекър в реч на конференция, организирана от Асоциацията на Въздушнокосмическите сили на САЩ, съобщава изданието Politico.

Западът "започва да мисли повече в дългосрочен план“, кроейки планове за по-нататъшна военна помощ на Украйна, подчерта генералът. Същевременно той изказа предположение, че боевете в Украйна "вероятно ще продължат години, а не месеци“.

Хекър поясни, че F-16 "няма да пристигнат [в Украйна] две до три години след вземането на каквото и да било политическо решение поради проблеми с обучението на [пилотите] и логистиката“. Той изрази мнение, че Украйна, благодарение на доставките на оръжия от Запада, има всичко необходимо "да оцелее и да се бори“, при това без да превръща конфликта на нейна територия "в трета световна война“.

Генералът призна, че Вашингтон предава на Киев оперативна разузнавателна информация, по-специално за складовете на руските сили в Украйна. В същото време той увери, че САЩ не се намесват при избирането на подобни цели за удари. "Ние предаваме къде се намира подобно [военно] имущество и след това украинските сили решават дали искат да го поразят или не“, обясни Хекър.

В заключение американският военен увери, че Украйна е успяла да запази "около 80%" от военновъздушните си сили“, пише Politico.