САЩ осъждат обстрела на Иракски Кюрдистан в района на Ербил, нанесен от Иран, тъй като подобни действия водят към дестабилизация в Ирак и Близкия изток като цяло. Това заявиха от Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM).

"Ние осъждаме трансграничните удари с дронове и ракети на Иран близо до Ербил в Ирак. Тези видове безразборни и незаконни атаки застрашават цивилни граждани, нарушават суверенитета на Ирак и застрашават сигурността и стабилността на Ирак и Близкия изток", се казва в разпространеното изявление.

По-рано в понеделник агенция INA, позовавайки се на източници, съобщи, че иранските въоръжени сили са извършили нова ракетна атака срещу Иракски Кюрдистан. Цел на атаката са били щабовете на кюрдските партии, разположени в провинциите Ербил и Сулеймания, които подкрепят антиправителствените протести в Иран.

На 24 септември иранските въоръжени сили започнаха да нанасят удари по кюрдски формирования, базирани в Ирак. Според местните медии причина за операцията са опитите на регионални сили да дестабилизират ситуацията в Иран. На 8 октомври командването на сухопътните сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция обяви, че ще продължи атаките срещу бази на сепаратистите в Иракски Кюрдистан и също така поиска Багдад "да сложи край на зверствата на антииранските групи“.