Съединените щати са решени да се противопоставят едновременно на Русия и Китай и виждат тактическа координация между тези две страни. Това съобщи Селесте Уоландер, помощник-министър на отбраната по въпросите на международната сигурност, говорейки във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания, предава ТАСС.

"Реалността е, че въз основа на глобалната среда за сигурност Съединените щати, нашите съюзници и партньори по света се изправят както срещу засилващия се и опасен Китай, така и срещу отслабващата и опасна Русия. И така Съединените щати нямат друг избор, освен да се изправят и срещу двете предизвикателства“, посочи Уоландер.

Според нея Москва и Пекин "координират [действията си] тактически и стратегически, <...> много от интересите им съвпадат". "Нашето предимство е, че имаме глобална мрежа от съюзници и партньори, така че не сме сами. Продължаваме да имаме силна, устойчива икономика. Имаме всички предимства на глобалния достъп, конкурентен и високоефективен частен сектор, нашата образователна система и нашето ръководство, както и съюзници и партньори“, заяви помощник-ръководителят на Пентагона. Тя обвини Русия и Китай, че се "стремят да подкопаят глобалния ред, създаден в средата на XX век и носещ полза на САЩ, техните съюзници и партньори“. "Справяйки се успешно с руската заплаха в Европа в момента, ние едновременно изпращаме сигнал до световната общност как трябва да се противопоставим на един опасен Китай“, подчерта Уоландер.