Руският президент Владимир Путин ще бъде принуден да промени целите на войната в Украйна, тъй като военното поражение и липсата на ресурси доказват неспособността на Русия да постигне първоначалните намерения на Кремъл. Това заяви началникът на разузнаването на Пентагона генерал-лейтенант Скот Бериър на конференция за разузнаването и вътрешната сигурност, цитиран от Associated Press.

"Сега стигнахме до точката, в която мисля, че Путин ще трябва да преразгледа целите на своята "операция“. Защото сега е абсолютно ясно, че той... не е в състояние да направи това, което възнамеряваше да направи преди“, заяви Бериър.

В Пентагона смятат, че Русия е нахлулав Украйна на 24 февруари с цел да окупира Киев и да свали прозападното правителство. Но след шест месеца битки украинските войски са успели да прогонят нашествениците от Харков и да ги принудиха да избягат, по-специално, на територията на Русия.

"Руснаците планираха окупация, не непременно нахлуване, и това ги върна назад“, посочва Бериър и добавя, че Путин не иска обща мобилизация в Русия.

В същото време заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен добави, че САЩ не трябва да подценяват желанието на Путин да следва първоначалната си програма за окупиране на цяла Украйна.

"Не мисля, че имаме причина да вярваме, че той се е отдалечил от нея“, отговори Коен.

САЩ също не трябва да подценяват "апетита на Путин за риск“, отбелязва още той. Въпреки това Пентагонът не вижда реални приготовления на Руската федерация за евентуално използване на ядрено оръжие, засега Кремъл се ограничава с резки изявления.

На срещата на върха на ШОС в Узбекистан Владимир Путин обеща да засили агресията срещу Украйна, като предупреди, че руските въоръжени сили могат да нанесат удари по инфраструктурата на страната, ако въоръжените сили на Украйна стрелят по руска територия.

Освен това ръководителят на Кремъл отново подчерта, че "освобождаването“ на целия Донбас е основната военна цел на Русия и че не вижда необходимост да я "ревизира“. "Ние не бързаме“, отговори Путин.

В отговор на поражението на руските войски край Харков, те започнаха да нанасят удари по критичната инфраструктура на украинските градове.