Увеличаването на ракетните удари на Русия в Украйна е отчасти предназначено да изчерпи доставките на Киев за противовъздушна отбрана и най-накрая да постигне господство в небето над страната, каза високопоставен служител на Пентагона в събота, цитиран от Reuters.

Русия осъществи поредица от ракетни удари в Украйна през последната седмица, в една от най-тежките вълни от ракетни атаки, откакто Москва започна инвазията си преди близо девет месеца.

Украйна твърди, че ударите са извадили от строя почти половината от енергийната система на Украйна, създавайки потенциална хуманитарна катастрофа с настъпването на зимата.

Колин Кал, висшият политически съветник на Пентагона, предупреди, че Москва също се надява да изтощи украинската противовъздушна отбрана, която досега не позволяваше на руската армия да установи господство в небето над Украйна.

"Те наистина се опитват да надвият и изтощят украинските системи за противовъздушна отбрана“, заяви Кал пред репортери по време на пътуване до Близкия изток.

"Ние знаем каква е руската теория за победата и сме решени да гарантираме, че това няма да проработи, като се уверим, че украинците получават това, от което се нуждаят, за да запазят своята противовъздушна отбрана жизнеспособна“, увери той.

След инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари западните военни експерти очакваха руската армия да се опита незабавно да унищожи военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Украйна. Това е основен елемент на съвременната военна стратегия, позволяваща по-добра подкрепа за настъпващите сухопътни сили.

Вместо това украинските войски с ракети земя-въздух и други средства за противовъздушна отбрана успяха да застрашат руските самолети и небето над Украйна остава оспорвано и до днес, отбелязва Reuters.

"Мисля, че едно от нещата, които вероятно най-много изненадаха руснаците, е колко издръжлива е противовъздушната отбрана на Украйна от началото на този конфликт“, каза Кал. "До голяма степен това се дължи на изобретателността и интелигентността на самите украинци да поддържат своите системи за противовъздушна отбрана жизнеспособни. Но също така и защото Съединените щати и други съюзници и партньори са предоставили огромна подкрепа“.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се съсредоточи върху доставките за противовъздушна отбрана за Украйна на виртуална среща, която беше организирана от Пентагона. Съюзниците на Украйна предоставят всичко - от наследени системи от съветската епоха до по-модерни, западни.

За Съединените щати това включва системи за противовъздушна отбрана NASAMS, за които Пентагонът твърди, че досега са имали 100% успех в Украйна при прихващане на руски ракети.

"Прехвърляме украинците към стандартното оборудване на НАТО навсякъде, но не на последно място включва системи за противовъздушна отбрана като NASAMS“, каза Кал.

Съединените щати са предоставили на Украйна повече от 1400 зенитни системи Stinger заедно с радари за противовъздушно оръжие и за въздушно наблюдение.