До края на настоящето и началото на следващото десетилетие САЩ ще трябва да се справят с две ядрени сили, които имат арсенали, приблизително равни на техните. Това мнение изрази в  заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул, говорейки на семинар в института "Брукингс“ във Вашингтон, предава ТАСС.

"До края на това десетилетие и в началото на 2030 г. – за първи път в историята на САЩ – ще имаме работа не с една, а с две равни ядрени сили“, цитира агенцията думите на Кол. По негови изчисления Китай ще увеличи ядрения си арсенал "четирикратно" през следващите години.

През 2021 г. директорът на програмата за ядрена информация към Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен и колегата му Мат Корда представиха доклад, в който публикуваха оценки на ядрените арсенали на различни страни. Така според тях към началото на 2021 г. Пентагонът е имал на разположение почти 3800 оперативно разгърнати и резервни бойни глави. Като се вземат предвид тези, които вече са изведени от експлоатация и очакват демонтаж, броят им става 5 550. Експертите смятат, че Русия има "близо 4500 оперативно разгърнати и резервни ядрени бойни глави“. Други 1760 чакат демонтаж. Китай има около 350 бойни глави, но според някои специалисти броят им може да достига до 1000.