Пенсионираният генерал, бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия. Това съобщи Чешката телевизия по време на преброяването на гласовете, което приключва в събота.

"Петър Павел е избран за нов чешки президент“, отбеляза телевизионният водещ.

Премиерът на Чешката република Петр Фиала потвърди на пресконференция победата на Павел на президентските избори. "Поздравявам Петър Павел за избирането му за четвърти президент на Чешката република", заяви министър-председателят. "Победи [независимият] кандидат, подкрепен от гражданите, спечелиха [демократичните] ценности, които той олицетворява“.

Фиала отиде да поздрави Павел. Министър-председателят очаква активно и ползотворно сътрудничество с новия държавен глава. Президентът на Словакия Зузана Чапутова е първият чуждестранен лидер, който поздрави Павел за избирането му за президент.

Според новинарската агенция CTK, позовавайки се на чешката статистическа служба, Павел е спечелил с 57,59% от гласовете на втория тур на президентските избори, проведени в петък и събота след преброяване на гласовете от 95,5% от избирателните секции. Съперникът му, бившият премиер на Чешката република Андрей Бабиш, спечели гласовете на 42,4% от избирателите. Избирателната активност е 70,17% от общия брой от 8,25 милиона избиратели в републиката с население около 10,6 милиона граждани.