Секретните документи, открити миналата седмица в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майкъл Пенс в Кармел, щата Индиана, съдържат информация за задграничните му пътувания, съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на източници.

Самите документи са били в папки с материали по пътуванията на Пенс. Те нямат грифове SCI и SAP, които се използват за маркиране на документи със строго класифицирана информация.

По-рано телевизията съобщи, че секретни документи са били открити от адвокат на бившия вицепрезидент на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп. Документите са предадени на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР). Заедно с представители на Министерството на правосъдието те разследват как материалите са се озовали в дома на Пенс.

През януари стана известно, че в сградата на вашингтонски аналитичен център, свързан с настоящия президент на САЩ Джо Байдън, е открита партида секретни документи. Те датират от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент на САЩ. Според Белия дом документите са били открити от адвокатите на държавния глава през ноември 2022 г. Те са били съхранявани в офис пространство, използвано от Байдън в периода от 2017 до 2019 г., преди той да обяви кандидатурата си за президентските избори. По-късно секретни документи бяха открити и в дома на Байдън в Уилмингтън.

По-рано подобна ситуация с бившия президент на САЩ Тръмп стана причина за обиски на имението му в Мар-а-Лаго на 8 август 2022 г. Тръмп твърди, че не може да има неправомерни действия от негова страна, тъй като той, като президент, е имал правомощието да разсекрети всички документи, които притежава. Изключение биха били материалите, свързани с ядрената сфера: тук правомощията на президента да разсекретява са ограничени. Именно такива документи, според The ​​Washington Post, са открити в Мар-а-Лаго.