Чуждестранни военни кораби и самолети се приближават към китайска територия не за мирно преминаване, а за провокация, е заявил китайският министър на отбраната Ли Шанфу на форума за сигурност "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, цитира РИА Новости.



По-рано Индо-тихоокеанското командване на САЩ съобщи, че китайски военен кораб се е приближил на опасно разстояние от 150 ярда (137 метра) от американския разрушител USS ​​Chung-Hoon по време на съвместна канадско-американска мисия, преминаваща през Тайванския пролив. Съобщава се, че в съответствие с международното право американският разрушител USS ​​Chung-Hoon и канадската фрегата HMCS Montreal са извършили планирано преминаване от юг на север на Тайванския пролив през водите на 3 юни.

Ли Шанфу, коментирайки инцидента, е подчертал, че Пекин не вижда никакви проблеми в осигуряването на свободата на корабоплаването и мирното преминаване на чужди кораби в съответната зона, но "необходимо е да се предотвратят опитите за използване на тази свобода на корабоплаване и мирно преминаване като претекст за хегемония в корабоплаването."

"Като министър на отбраната всеки ден виждам много информация за чуждестранни военни кораби и самолети, навлизащи в райони, съседни на нашата територия. И те не са тук за мирно преминаване, те са тук за провокации“, е заявил Ли Шанфу.

"Бих искал да попитам защо всички тези инциденти, които споменахте, се случиха в райони близо до Китай, а не в райони близо до други страни? Мисля, че е така, защото китайските военни кораби и самолети не упражняваха тази хегемония на корабоплаването в райони, съседни на други страни, " той каза.

 

На въпрос защо китайската страна отхвърля исканията на Вашингтон за военни контакти, което доведе до комуникационна криза между военните на двете страни, китайският министър е подчертал, че "Китай е отворен за комуникация между нашите две страни и армиите на двете държави." Той е добавил още, че има много канали за взаимодействие между въоръжените сили на двете държави.

"Но ние имаме свои собствени принципи на комуникация, надяваме се, че нашият обмен и сътрудничество ще се основават на взаимно уважение... Ако нямаме взаимно уважение, тогава нашата комуникация няма да бъде продуктивна“, е добавил той.