Министърът на външните работи на Китай Цин Ган предупреди във вторник, че "конфликтът и конфронтацията“ със САЩ са неизбежни, ако Вашингтон не промени курса си, съобщава CNN, като отбелязва, че това е сериозно отхвърляне на американските политики в първата пресконференция на Цин на поста.

Едновременно с това първият дипломат на Пекин подчерта, че руско-китайските отношения са "залог за глобален стратегически баланс и стабилност“. По думите му, цитирани от ТАСС, "Китай и Русия заедно насърчават многополярността и демократизацията на международните отношения и обезпечават глобалния стратегически баланс и стабилност“.

Както припомня CNN, Цин, който доскоро беше посланик на Китай в САЩ, си изгради репутация на внимателен и опитен дипломат, докато е в чужбина. Но той прояви далеч по-войнствен тон при първото си появление като външен министър на годишната парламентарна среща на Китай, предупреждавайки за "катастрофалните последици“ от това, което той описа като "безразсъден хазарт“ от страна на Вашингтон в начина, по който се отнася към другата си суперсила.

"Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по погрешен път, никакви мантинели не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация“, категоричен бе Цин в кулоарите на Общокитайския народен конгрес в Пекин.

Той упрекна САЩ за нарастващото двустранно напрежение, като същевременно защити тясното партньорство на Пекин с Москва.

Връзките между двете най-големи икономики в света са в най-лошото си положение от десетилетия, а напрежението се повиши още повече миналия месец, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя над Северна Америка и след това беше свален от американски изтребители, припомня CNN.

Във вторник Цин обвини САЩ в прекомерна реакция в отговора си, което според него е създало "дипломатическа криза, която можеше да бъде избегната“.

Инцидентът, отбеляза първият дипломат на Пекин, показва, че "възприятието и възгледите на САЩ за Китай са сериозно изкривени. Те смятат Китай за свой основен съперник и най-голямото геополитическо предизвикателство“.

"САЩ твърдят, че се стремят да се конкурират с Китай, но не търсят конфликт. Но в действителност така наречената "конкуренция“ от страна на САЩ е всестранно ограничаване и потискане, игра на живот и смърт с нулева сума“, подчерта той.

"Ограничаването и потискането няма да направят Америка велика и САЩ няма да спрат подмладяването на Китай“, уверен е Цин Ган.

Дипломатът изтъкна въпроса за Тайван като "основата на политическата основа на китайско-американските отношения и първата червена линия, която не трябва да се преминава“.

Във вторник Цин призова още САЩ да не се "месят във вътрешните работи на Китай" и постави под въпрос различните отговори на Вашингтон по въпросите с Украйна и Тайван.

"Защо САЩ говорят за зачитане на суверенитета и териториалната цялост по въпроса с Украйна, но не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай по въпроса за Тайван? Защо САЩ искат от Китай да не доставя оръжия на Русия, докато продължават да продават оръжия на Тайван?“ – запита Цин.

Азиатските страни не трябва да допускат повторение на украинския сценарий в региона на фона на опитите на САЩ да прокарат там така наречената Индо-тихоокеанска стратегия, подчерта Цин Ган.

"Индийско-тихоокеанската стратегия на САЩ уж е насочена към укрепване на свободата и отвореността <...>, но всъщност е насочена към конфронтация. <...> Нашият Азиатско-тихоокеански регион (АТР) трябва да стане арена за взаимно ползотворно сътрудничество в Азия", заяви той. "Не можем да позволим украинската криза да се повтори в Азия“.

Според Цин Ган всъщност Вашингтон насърчава формирането на конфликтни блокове в региона, "опитвайки се да създаде тихоокеанска версия на НАТО в Азия и подкопава регионалната интеграция“. В резултат на това, както отбеляза той, "ще има прекъсване и скъсване на връзките" между страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

"САЩ открито твърдят, че искат да създадат "стратегическа атмосфера“ около Китай, като по този начин разкриват истинската цел на тяхната индо-тихоокеанска стратегия – да обкръжат КНР“, убеден е министърът.

"Китай ще се противопостави на всяка форма на хегемония, на манталитета на Студената война и на блоковото мислене и ще защити своя суверенитет и териториална цялост“, отсече Цин Ган.

Отношенята с Русия

Под ръководството на китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин отношенията между Пекин и Москва ще продължат да се издигат до нови висоти, добави Цин Ган, цитиран от ТАСС.

"Ръководителите на нашите страни поддържат тесни контакти, комуникацията между ръководителите на двете държави е компасът на руско-китайските отношения. Под тяхното стратегическо ръководство нашите отношения на всестранно стратегическо партньорство и сътрудничество, навлизайки в нова ера, ще продължат да се издигат до нови висоти", отбеляза той.

Отношенията между Пекин и Москва трябва да бъдат засилени на фона на нарастващата нестабилност в света, подчерта още Цин Ган. "Колкото повече нестабилност и безредици има в света, толкова по-стабилни трябва да се развиват китайско-руските отношения“, заяви дипломатът.

Отношенията с Европа

Едновременно с това Пекин се надява, че Европа, след края на украинската криза, ще придобие стратегическа самостоятелност.

"Ние се надяваме, че след като е преживяла изпитанието на украинската криза, Европа ще може да се поучи от това, да получи реална стратегическа независимост и да постигне устойчиво развитие", заяви той.

 "Украинската криза е трагедия, която можеше да бъде избегната“, посочи Цин Ган. Според него състоянието на кризата днес е тъжен урок за всички.

"Кризата в Украйна по същество е резултат от катастрофални противоречия в управлението на сигурността в Европа“, заяви ръководителят на китайското външно министерство.

Той също така подчерта, че Китай винаги е за диалога, против санкциите, вместо да налива масло в огъня, се стреми да облекчава напрежението.

Конфликтът в Украйна

Китайските власти са за мирен диалог и деескалация на украинския конфликт. Сега е настъпил критичен момент за прекратяване на нарастващата криза. Това заяви по отношение на войната в Украйна Цин Ган.

"В настоящата ситуация е необходимо да се прояви сдържаност, да се действа рационално и да се насърчава мирният диалог“, отбеляза той. "В кризисната ситуация в Украйна настъпи критичен момент [трябва да се направи избор] между възстановяване на мирния процес чрез политическо уреждане или ескалиране на кризисната ситуация чрез "наливане на масло в огъня“.

Цин Ган припомни, че едностранните санкции и нарастващият натиск от Запада върху Русия няма да помогнат за подобряване на ситуацията. Той също така изрази съжаление, че отделни държави "анулират опитите за възстановяване на мирните преговори".

"За съжаление, усилията за улесняване на преговорите се провалиха. Изглежда, че невидима ръка тласка конфликта към по-нататъшно удължаване и ескалация и се опитва да използва кризата в Украйна в своите геополитически проекти", посочи той. "Китай винаги прави свои изводи и заема независима позиция, отчитайки реалните факти", увери китайският външен министър.