Китай ще наложи санкции на главните изпълнителни директори на Boeing Defence и Raytheon заради участието им в последните продажби на оръжия на Вашингтон за Тайван, съобщава Reuters, като се позовава на представител на дипломатическото ведомство в Пекин.

Санкциите срещу главния изпълнителен директор на Boeing по отбраната, космоса и сигурността Тед Колбърт и ръководителя на Raytheon Technologies Corp Грегъри Хейс са в отговор на това, че Държавният департамент на САЩ на 2 септември одобри продажбата на военно оборудване на Тайван.

Тези продажби включват 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, за които съответните основни изпълнители са Boeing Defense, подразделение на Boeing, и Raytheon.

Колбърт и Хейс ще бъдат санкционирани, "за да се защитят суверенитета и интересите на сигурността на Китай“, заяви говорителят на външното министерство Мао Нин, цитирайки "тяхното участие в тези продажби на оръжие“.

Мао не уточни какво ще включват санкциите или как ще бъдат приложени.

"Китайската страна отново призовава правителството на САЩ и съответните субекти да спрат да продават оръжия на Тайван и военните контакти между САЩ и Тайван“, добави още той.

Пентагонът обяви пакета след военните учения на Китай около Тайван след посещение миналия месец на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, най-високопоставеният американски служител, пътувал до Тайпе от години.

Преди това Китай санкционира Raytheon, Boeing Defense и неуточнени лица, участващи в продажбата на оръжие на Тайван.

Съобщението от петък бележи първия път, когато Пекин идентифицира и наложи санкции срещу лица от тези компании.

Пекин смята самоуправляващия се остров Тайван за своя провинция, която се е зарекъл да постави под контрол, със сила, ако е необходимо.

Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, като казва, че само неговият народ може да реши бъдещето си и обещава да се защитава, ако бъде нападнат.