Министърът на външните работи на Китай Цин Ган заяви в коментар за визитата на Си Дзинпин в Москва, че отношенията на страната му и Русия "са още по ценни в лицето на ширещия се унилатерализъм и хегемонизъм“, предава CNN. По думите му, "някои страни нарочно възпрепятстват мирния процес в името на собствените си геополитически интереси“.

Цин описа отношенията между Китай и Русия като представляващи "правилната посока на историческото развитие“ и имащи "световно значение извън обхвата на двете страни“, според изявление, публикувано след държавното посещение на Си.

Китай и Русия ще продължат да поддържат "добросъседство и взаимно доверие“, тъй като решението на Си да избере Русия за първото си чуждестранно посещение в новото си президентство е било политическо решение, взето след внимателно обмисляне,  отбеляза още Цин.

Освен че похвали сътрудничеството и приятелството с Русия, Цин повтори позицията на Китай относно това, което изявлението описва като "украинската криза“.

"Някои държави умишлено възпрепятстват мирните преговори в името на собствените си геополитически интереси и дори измислят всякакви слухове и заблуди, за да атакуват и дискредитират Китай“, посочи дипломатът.

Той добави, че Китай не е "нито създател, нито страна“, участваща в кризата, а "застъпник“, който подкрепя политическо уреждане и насърчава мирните преговори.

В изявлението не се посочва страната, която пречи на мирните преговори.