Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че ще предложи на парламента да признае палестинската държава, предава Associated Press.

"Ще предложа Испания да признае палестинската държава. Правя го от морални убеждения, в името на справедливата кауза и защото това е единственият начин двете държави, Израел и Палестина, да живеят заедно в мир", е коментирал Санчес.

Според испанския премиер неговата позиция относно конфликта в Ивицата Газа в много отношения е подобна на подкрепата на страната му за Украйна след пълномащабното нахлуване в Русия.

Той е подчертал, че Испания изисква "зачитане на международното право от Русия и Израел, край на насилието, признаване на двете държави и доставка на хуманитарна помощ в Газа".

Великобритания, САЩ и други западни страни публично подкрепят идеята за създаване на палестинска държава за разрешаване на дългогодишния арабско-израелски конфликт.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче отхвърля подобна перспектива дори след края на настоящата война с ХАМАС.

В началото на февруари британският външен министър Дейвид Камерън, че страната му може официално да признае  палестинска държава след прекратяване на огъня в Ивицата Газа, без да чака резултатите от преговорите между Израел и палестинците относно решението за създаване на две държави.

В същото време британският премиер Риши Сунак отрече промяна в позицията на Лондон за признаването на независимостта на палестинската държава след изявлението на външния министър Дейвид Камерън, че това може да се случи преди примирието в Близкия изток.