Лидерът на испанската консервативна опозиция Алберто Нунес Фейхоо се провали, както се очакваше, в първоначалния опит да спечели парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, поставяйки действащия премиер Педро Санчес една крачка по-близо до запазването на властта, пише Bloomberg.

На Фейхоо не му достигнаха четири гласа до мнозинството от 176, от които се нуждаеше при гласуването в сряда от депутатите в Мадрид, последният обрат след неубедителните общи избори през юли. Той също така има вероятност да загуби второ гласуване, което трябва да се проведе в петък, разчиствайки пътя на Санчес да направи кандидатура за премиерския пост, която зависи от подкрепата на каталунските и баските сепаратисти.

Санчес, който може да положи клетва за трети мандат още следващия месец, все още е изправен пред трудни преговори, за да убеди твърдолинейната каталунска сепаратистка партия Хунтс да го подкрепи.

В замяна на седемте си гласа Хунтс поиска амнистия за стотици хора, замесени в неуспешен опит за отделяне през 2017 г. Въпреки че Санчес не се ангажира публично с широкообхватно помилване, той заяви, че иска политическо решение на териториалния конфликт, който продължава да разделя страната.

В обръщение към законодателите във вторник Фейхоо посочи, че потенциална амнистия за сепаратистки активисти е противоконституционна и обвини Санчес, че подвежда гласоподавателите, като не дава да се разбере, че ще я обмисли.

Народната партия на Фейхоо спечели най-много гласове на общите избори, когато десните сили практически се изравниха с левия блок в гласуването, което първоначално се очакваше да го катапултира към премиерския пост.

Четирикратен президент на регион Галисия, Фейхоо изложи във вторник план за противопоставяне на друга администрация на Санчес. НП ще се стреми да отмени всеки закон за амнистия и да блокира бъдещи бюджети, потенциално предизвиквайки политическа безизходица.

Фейхоо използва проблема с амнистията, за да обедини поддръжниците си и повече от 40 000 души излязоха по улиците на Мадрид в неделя, за да протестират срещу помилване на сепаратистите.

Независимо че Санчес има предимство, евентуалното му разчитане на Хунтс и други сепаратистки партии, изправени пред регионални избори през следващите две години, може да подкопае правителството му. Той търси пакт за стабилност с Хунтс, според който партията ще подкрепи ключови законодателни актове.