Новоизбраният президент на Чешката република Петър Павел и държавният глава на Словакия Зузана Чапутова планират да посетят Украйна през пролетта, преди юлската среща на върха на НАТО във Вилнюс, за да изразят своята подкрепа към Киев, съобщава информационната агенция ČTK.

В тази връзка по-късно през деня президентът на Чешката република ще проведе телефонен разговор с държавния глава Володимир Зеленски. "Спирането на подкрепата за Украйна и позволяването Русия да спечели не е начинът за нормализиране на европейската сигурност. Начинът да гарантираме по-голяма сигурност за всички е да нормализираме международните отношения и да възстановим Украйна като суверенна държава“, заяви Павел.

Ще е необходим диалог с Русия за взаимноизгодни отношения и гаранции за сигурност, допълни пенсионираният генерал от НАТО. Водещите световни сили биха могли да окажат значително влияние върху разрешаването на военния конфликт в Украйна. В тази връзка Павел подчерта ролята на Китай, който според него може сериозно да повлияе на за разрешаване на ситуацията.