Зенитно-ракетният комплекс Patriot вече е на бойно дежурство в системата за противовъздушна отбрана на Украйна, съобщи командващият ВВС на въоръжените сили на Украйна Микола Олешчук в Telegram. Той заяви, че въоръжените сили на Украйна вече са въоръжени по-специално с ракетни системи NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP/T, Crotale и Gepard.

"На снимката зад мен е ПВО "Пейтриът“, който вече е на бойно дежурство в украинската ПВО! Макар и в малък брой, но всъщност вече разполагаме със съвременни западни зенитно-ракетни системи: NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP / T, Crotale, Gepard и други ", написа Олешчук.

Командирът на Въоръжените сили на ВСУ заяви, че е проверил една от украинските позиции с разгърнатата система за ПВО Patriot. Той благодари на зенитчиците за предсрочното завършване на обучението, както и на западните партньори, доставили комплексите на Украйна.

Олешчук добави, че военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна се нуждаят от изтребители F-16, така че "пъзелът на перспективната противовъздушна отбрана на Украйна най-накрая да бъде оформен“. "Държим небето и чакаме добри новини от Рамщайн!“, завърши командирът, визирайки срещата на контактната група за Украйна в базата Рамщайн.

На 19 април Министерството на отбраната на Украйна съобщи за пристигането в страната на системи Patriot от САЩ, Нидерландия и Германия. Колко комплекса е получила Украйна не се уточнява. На 9 април Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на Украйна, заяви, че зенитно-ракетните системи NASAMS, Iris-T, Patriot и SAMP/T от САЩ, Италия и Франция скоро ще пристигнат в Украйна.