Ако Армения иска мир, трябва завинаги да се откаже от териториални претенции към други страни. Това подчерта министър-председателят на страната Никол Пашинян, цитира думите му РБК.

"Мирът е възможен, ако в нашите международни отношения, не само днес, но и в бъдеще, ние определим, че признаваме 29,8 хиляди квадратни километра за принадлежащи на Армения, или по-скоро територията на Арменската ССР, в рамките на която получихме независимост. Освен това ние не трябва да имаме и никога не трябва да предяваваме териториални претенции към други страни“, обясни Пашинян в реч пред депутатите в парламента в Ереван.

От редакцията отбелязват, че Нагорни Карабах не влизаше в пределите на Армения в годините преди разпадането на СССР.

Според Пашинян тези граници трябва да бъдат "фиксирани“ в умовете на гражданите. Ако това не стане, тогава никой няма да позволи на Армения да се развива. "Никой няма да свикне с мисълта, че ние се развиваме, укрепваме, за да насочим тази сила срещу другите, да разширим териториите на нашата страна. Освен това в тази ситуация дневният ред на другите ще бъде да възпрепятстват нашето развитие, държавност“, допълни още Пашинян и подчерта, че никой няма да помогне на Армения в такава ситуация.

През ноември 2020 г. с посредничеството на Русия Армения и Азербайджан с подписаха тристранно споразумение, което предвиждаше пълно прекратяване на огъня и военните действия между двете страни. В района бяха въведени руски миротворци. Статутът на Нагорни Карабах обаче остава неуреден.