Армения е внесла предложения за мирен договор с Азербайджан и е готова да го подпише. Това увери министър-председателят на страната Никол Пашинян на заседание на правителството, предава РИА Новости.

"Армения е представила на Азербайджан своите предложения около мирен договор и ние сме готови да подпишем споразумение с такова съдържание", каза той. По думите му преди няколко месеца арменската страна също е представила предложения на Азербайджан относно работата на комисията по делимитация и демаркация на границата и сигурността на границата, но все още не е получила отговор, а също така е изпратила предложения за отваряне на регионални транспортни комуникации.

Пашинян също така добави, че предложенията включват прекратяване на "азербайджанската окупация" на арменската територия. "Азербайджан трябва да спре окупацията на суверенни територии и да изтегли войските си", призова премиерът.

В края на септември 2020 г. военните действия в Нагорни Карабах бяха възобновени, като се стигна и до цивилни жертви. Страните направиха няколко опита да сключат примирие. На 10 ноември бе постигнато тристранното споразумение с посредничеството на Москва. Азербайджан и Армения се договориха за пълно прекратяване на огъня и размяна на пленници и телата на загиналите. Ереван предаде на Баку и районите Келбаджар и Лачин, както и част от района на Агдам, които от 1994 г. са под контрола на непризнатата Република Нагорни Карабах. Освен това в региона бяха разположени руски миротворци.