В неделя, 17 декември, в Република Сърбия се проведоха парламентарни и общински избори. Според първите изчисления води Сръбската прогресивна партия (СНС) на настоящия президент на страната Александър Вучич, съобщава "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС).

Според преброяването на гласовете на социалната служба CeSID/IPSOS Сръбската прогресивна партия (СПС) на президента на страната Александър Вучич води на изборите с резултат от 46,4% от гласовете. Второ място заема лявоцентристкият алианс "Сърбия срещу насилието" с 23,3%.

На трето място според изчисленията е Социалистическата партия (СПС) с 6,7%, а на четвърто е опозиционната коалиция НАДА с 4,8%.

Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента на 1 ноември и насрочи предсрочни парламентарни и местни избори за 17 декември 2023 г. Предишните общи избори в Сърбия се проведоха през април 2022 г., следващите парламентарни избори по график бяха планирани за 2026 г.

През април Вучич напусна поста си на ръководител на управляващата Сръбска прогресивна партия. Новият председател на СПС беше тогавашният сръбски министър на отбраната Милош Вучевич.