Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и неговата либерална партия "Възраждане" са изправени пред колапс на парламентарните избори, които ще се проведат на 30 юни (първи тур) и 7 юли (втори тур). Дясноконсервативната партия "Национално обединение“ може да получи абсолютно мнозинство от гласовете. Според проучване, проведено от института Odoxa за списание Le Nouvel Obs, партията на Марин льо Пен се бори да вземе между 250 и 300 места. В същото време за пълно мнозинство са необходими 289 мандата.

Според същото проучване "Национално обединение“ може да получи 33% от гласовете на първия тур на гласуването, левият "Нов народен фронт“ - 28%, а "Възраждане“ на Макрон само 19%.

Преди две седмици Макрон обяви нови парламентарни избори, след като партията му спечели едва 14,6% от гласовете на изборите за Европейски парламент. Партията на Льо Пен спечели безусловна победа с резултат от 31,3% от гласовете.

Според източници на германския вестник BILD във Франция Макрон всъщност очаква победа на Марин льо Пен. Според неговия план, след като влязат в правителството, Льо Пен и нейният екип ще трябва да предприемат решителни действия - и ще се провалят толкова много, че до президентските избори през 2027 година рейтингът им ще се срине. При такъв сценарий Льо Пен няма да може да спечели президентските избори.