Референдумът за анулиране на Договора за добросъседство с България е референдум за прекратяване на европейската интеграция на Република Северна Македония и е в ущърб на гражданите, заяви държавният глава Стево Пендаровски след анонса на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че ще събира граждански петиции за организиране на референдум с цел индиректно премахване на българските условия от преговорите с Брюксел, предава скопският телевиионен канал "Сител“.

Подобно отношение има и премиерът Димитър Ковачевски. Той казва, че опозицията постоянно говори за референдума заради партиен и личен рейтинг.

Ковачевски очаква някои от опозиционните депутати да гласуват "за“ конституционните промени, с които българите ще бъдат вписани в списъка на държавнотворните народи.

Референдумът е неприемлив и за най-силната албанска партия в РСМ – "Демократичният съюз за интеграция“.

По-малките партньори Демократически съюз и ЛДП ще публикуват становищата си допълнително след направени анализи, а ДОМ не е за разваляне на Договора за добросъседство, но е против двустранните въпроси да са част от преговорната рамка.

От "Алианса на албанците“, които подкрепиха френското предложение като опозиция, казват, че те няма да бъдат спирачка за европейската интеграция.