В парламента на Полша ще бъде проведено гласуване за новото правителство, като се очаква до края на деня кандидатът на опозицията Доналд Туск да бъде избран за премиер на страната, предава RMF24.

Настоящият министър-председател Матеуш Моравецки, на когото президентът Анджей Дуда повери съставянето на правителство след изборите като формален победител, ще се опита да събере достатъчно гласове в Сейма, за да получи подкрепата на депутатите.

Проправителствените сили имат само 191 мандата, а коалицията от опозиционните политически сили - "Гражданска платформа", "Трети път" и "Левица" - 248 мандата, така че се очаква правителството на Моравецки да не бъде одобрено.

След това инициативата за назначаване на министър-председател и правителство ще премине към Сейма. Началото на тази процедура, т. нар. "втора конституционна стъпка“ и следващите дебати, е насрочено за 16:30 часа местно време. Гласуването за избор на премиер е в 20:00 часа.

Във вторник, 12 декември, новият премиер трябва да представи своята програма и състав на правителството, а гласуването е за нея в 15:00 часа.

Туск представи състава на своето правителство миналия петък.

При определения график за гласуване правителството на Туск ще заработи напълно не по-рано от 13 декември, след като положи клетва пред президента на Полша.