Парламентът на Молдова прие декларация, осъждаща военните действия на Русия в Украйна. Документът бе одобрен с гласовете на депутати от управляващата Партия на действие и солидарност (PAS). Част от партията "Шор" бойкотира заседанието. Блокът на комунистите и социалистите предложи да се разработи съвместна декларация, но след като получи отказ, неговите заместници също напуснаха заседанието, съобщава ТАСС.

"Парламентът на Република Молдова признава, че Русия води незаконна, непровокирана и неоправдана агресивна война срещу Украйна от февруари 2014 г., която на 24 февруари 2022 г. бе засилена с пълномащабно нахлуване на територията на Украйна", се казва в текста.

Документът потвърждава подкрепата за независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Депутатите нарекоха "незаконно" присъединяването на Запорожие и Херсонските региони, както и на т.нар. ДНР и ЛНР, към Русия. Молдова потвърждава готовността си да изпраща всякаква помощ за бежанците от Украйна, както и да улесни транзита на стоки към страната.

Освен това молдовските депутати изразиха подкрепа за плана за уреждане на конфликта на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Депутати от Блока на комунистите и социалистите обвиниха управляващата партия, че се намесва в конфликта, нарушава неутралитета и обслужва интересите на западните страни. "Тази декларация е изготвена от куратори в Букурещ. <... > С подобни изявления Молдова е въвлечена във въоръжен конфликт", подчерта депутатът и бивш президент на Молдова Владимир Воронин.