Опитът за обявяване на вот на недоверие към вицепремиера на Италия и лидер на дясната партия "Лига“ Матео Салвини, се провали, пише AFP.

Салвини издържа вот на недоверие в долната камара на парламента с 211 гласа срещу 129. Опозицията обвини неговата партия "Лига“, че все още не е скъсала официално връзките си с основаната от руския президент Владимир Путин "Единна Русия“.

Левите и центристките опозиционни партии многократно призоваха вицепремиера да предостави доказателства, че неговите политически сили са скъсали споразумението след широкомащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Вотът на недоверие се разглежда като до голяма степен символичен ход, тъй като коалиционното правителство на премиера на Джорджа Мелони контролира двете камари на парламента.

Предложението за вот на недоверие към Салвини беше направено от центристката опозиционна партия "Ационе“ на бившия министър на индустрията Карло Календа. Тя беше подкрепена и от лявото "Движение 5 Звезди“, лявоцентристката Демократическа партия и по-малки опозиционни сили.

Италианският вицепремиер също е обвинен, че е отказал да потърси отговорност на Владимир Путин за смъртта на опозиционера Алексей Навални в затвора.

Освен това Салвини заяви, че руският народ е бил прав да "преизбере“ Владимир Путин за глава на Русия.

Припомняме, че по-рано Салвини също се застъпи за преразглеждане на санкциите на Европейския съюз срещу Руската федерация и също попадна в скандал заради намерението си да пътува до Москва след февруари 2022 г. за сметка на руското посолство в Рим.