Парламентът на Иран одобри с мнозинство законопроект за присъединяването на страната към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава ТАСС, като се позовава на агенция Mehr.

В подкрепа на законопроекта са гласували 205 народни представители, трима са се изказали "против“, а четирима са се  са въздържали от гласуване. Говорителят на Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския меджлис Аболфазл Амуи заяви, че "условието за членство на Иран е одобрението на всички документи, които са приети от организацията досега". "Ако ШОС одобри някакъв нов документ в близко бъдеще, парламентът също ще трябва да го разгледа и одобри“, подчерта Амуи.

На 30 септември иранският президент Ебрахим Раиси подписа законопроект за присъединяването на страната към Шанхайската организация за сътрудничество. Според агенция "Клуб на младите журналисти" Раиси е изпратил проектозакона за разглеждане в парламента на страната.

На 15-16 септември в Самарканд се проведе среща на върха на ШОС. Лидерите на страните участнички се събраха на среща в тесен и разширен състав, а също така проведоха поредица от двустранни дискусии. В резултат бе даден старт на процеса на приемане в асоциацията на Беларус като пълноправен член, а Иран подписа меморандум с ангажимент за присъединяване към ШОС. Египет и Катар станаха партньори в диалога, докато Бахрейн, Кувейт, Малдивите, Мианмар и ОАЕ започнаха процеса на придобиване на такъв статут.