Комисията по отбрана на хърватския парламент подкрепи предложението на правителството  да се предостави възможност на украинските военни да се обучават на територията на страната, предава държавната HRT.

Според предложението на кабинета 80 хърватски военнослужещи ще си сътрудничат в рамките на мисията за военна подготовка EUMAM Ukraine (Мисия за военна помощ на ЕС за Украйна), а 100 украински военни ще получат разрешение да влязат на територията на Хърватия за обучение.

Предложението на правителството бе подкрепено от осем членове на комисията, един гласува "против“. В същото време председателят на парламентарната комисия по отбрана Франко Видович напусна залата преди срещата, като нарече дискусията "нарушение на Конституцията, тъй като правителството не е поискало одобрението на президента на страната Зоран Миланович“.

По-рано държавният глава на Хърватия преди се обяви против обучението на украински военни на територията на страната. По думите му мисията на ЕС може да има "опасни последици“.