Портрет на първия върховен духовен водач на Иран аятолах Рухолах Хомейни (1902-1989), който се намира в градчето Нофле-льо-Шато край Париж, където лидерът на ислямската революция прекарва известно време в принудително изгнание, се планира да бъде скрит. Това обяви кметът на градчето Елизабет Сандживи пред агенция AFP.

Паното, изобразяващо Хомейни, представлява дървено пано с височина един метър. Намира се в частен имот, но се вижда от улицата. Освен самия портрет, паното съдържа и текст на френски и персийски език, който разказва за престоя на Хомейни през 1978-1979 г., когато шахът на Иран го принуждава да напусне страната.

"Паното ще бъде прикрито, но остава да видим как да го направим. Вероятно с помощта на голям знак, монтиран на тротоара“, обясни Сандживи пред AFP. Решението е било взето по искане на Френската лига за международни права на жените. Кметът добави, че впоследствие трябва да се започне съдебна процедура, за да се позволи премахването на портрета от частната собственост.

През последните дни отношенията между Иран и Франция се влошиха. Това се случи, след като френското сатирично списание Charlie Hebdo публикува поредица от карикатури на настоящия лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Иранското външно министерство ги определи като "кощунствена стъпка". На 8 януари тази година десетки демонстранти се събраха пред френското посолство в Техеран, за да осъдят карикатурите. Според телевизионния канал BFM протестиращите са изгорили френското знаме пред дипломатическата мисия. Френското външно министерство препоръча на гражданите на страната да се въздържат от всякакви пътувания до Иран.