Франция не разполага с достатъчно танкове Leclerc за доставка на Украйна, съобщава националният ежедневник Le Monde.

Въоръжените сили на Франция разполагат с 226 танка, което според Генералния щаб "е изключително ограничен запас". В същото време "само 60% от тези бойни машини се използват, а останалите 40% са за учебни цели“. Освен това компанията Nexter не е произвеждала Leclerc от 2008 г. насам, така че "всяка доставена на Украйна машина не може да бъде заменена с нова“, докато основният танк от новото поколение MGCS (Main Ground Combat System), който ще замени Leclerc, според вестникът, не се очаква преди 2040 г.

Френските танкове са "колкото силни, толкова и крехки“ и изискват много логистична подкрепа за разполагане, уточни източник на изданието. Въпреки сходството с другите западни машини, те имат различни характеристики, "което затруднява Украйна да ги поддържа в работно състояние“.

"Затова украинците предпочитат германския Leopard. Колкото повече танкове от един и същи модел имат, толкова по-лесно ще им бъде да ги използват“, допълни източник. В европейските армии има около 2000 германски танка, което "със сигурност е най-големият брой в Европа“.

На 22 януари на съвместната пресконференция с канцлера на Германия Олаф Шолц, президентът на Франция, отговарящ на въпроса за възможностите за поставяне на танкове Leclerc в Киев, заяви, че "нищо не е изключено". Като друго условие за доставките Макрон подчерта, че те не трябва да отслабват отбранителната способност на самата Франция.