"Сърцето на гръцката дипломация днес тупти в Северна Македония и... пулсът се ускорява“, романтизира гръцкият портал "Параполитика" днешното участие на гръцкия министър на външните работи Йоргос Герапетритис в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на участниците в процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ) в Скопие, където ще присъстват "лидерите и техните колеги от почти всички страни, с които Гърция има отворени сметки: от Северна Македония, Албания, но също и от Турция“, коментира порталът.

"Както става ясно, в момента е доста трудно да се говори за... добросъседски отношения. Показателно е, че в рамките на ПСЮЕ не се използват национални символи (знамена или емблеми), а участниците се наричат ​​по името на столицата. Ако например днес представителите на националистическата ВМРО наричат ​​страната си само "Македония", със сигурност ще има отговор и дипломатически отговор. И с Албания, поради "заложничеството" на Белерис от режима на Рама, балансите са също толкова крехки. В заключение, всяко несъгласие днес се счита за опасно, като се има предвид, че утре ще бъде разгледана жалбата, подадена от Фреди Белерис срещу първото съдебно решение, което ще го осъди. Изключително важно е албанските власти да сложат край на тази история, за да може избраният кмет на Химара да положи клетва с останалите евродепутати на 16 юли“, се коментира в статията, озаглавена "Йоргос Герапетрис: Трудна мисия –ще да седнем на една маса със Северна Македония, Албания и Турция“.

Kathimerini, коментирайки поредицата от събития на гръцката политическа сцена, се позовава на вчерашната съвместна колонка на "родителите на Преспанското споразумение" Заев и Ципрас, публикувана в Euractiv, както и на днешното участие на гръцкия министър Герапетритис в Среща на върха в Скопие.

"Скопие. Министърът на външните работи Йоргос Герапетритис също ще бъде там днес, за да участва в срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа – ПСЮЕ. Очевидно ситуацията у дома не позволява на премиера Кириакос Мицотакис да отиде в Скопие за нещо, което не е приоритет в момента, поради което Гърция е избрала да бъде представена на ниво министър на външните работи, а не на нивото на лидер. До късно снощи обаче графикът на г-н Герапетритис не беше ясен. Защото изпълняващият длъжността министър на външните работи на Северна Македония Буяр Османи все още не е сменен от избрания Християн Мицкоски. Във всеки случай се прогнозира, че отношенията със Северна Македония ще бъдат проблемни в дългосрочен план, тъй като изглежда националистите от ВМРО, които поеха властта, искат да подкопаят Преспанското споразумение“, пише Kathimerini.

В продължението на коментара се акцентира върху изявлението на президента Силяновска по повод срещата на македонската диаспора в Берлин, което за пореден път разгневи гърците.

"Вчерашното съобщение на президента на Северна Македония Гордана Силяновска показа тенденцията. Тя направи следното съобщение вчера от Германия, където беше на среща с македонската диаспора: "Благодаря им за изключителния им принос за непрекъснатото подобряване и задълбочаване на сътрудничеството между Македония и Германия“. Както обикновено, в нейните предложения "Северна Македония" дори не присъства за пример. За националистите от Скопие е съвсем ясно, че ще продължат тази "скрита война“ още известно време и единственият истински въпрос, който може да бъде зададен, е как Атина ще реагира на подобно поведение“, се казва в коментара.

Иначе по неофициална информация за днес в Скопие е предвидена среща на гръцкия ръководител на дипломацията Йоргос Герапетритис с македонския президент Гордана Силяновска Давкова.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ) е единствената схема за регионално сътрудничество, в която участват изключително всички страни от Югоизточна Европа и Косово, т.е. Гърция, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватия, Черна гора, Молдова, Румъния , Сърбия, Словения и Турция. Целта е укрепване на добросъседските отношения и адекватна подготовка за интеграция в евроатлантическите институции, със сътрудничество в областта на върховенството на закона, сигурността и икономиката.