Папа Франциск в събота разпусна а ръководството на католическия религиозен орден и хуманитарната група Рицарите на Малта и назначи временна администрация преди избора на нов лидер, съобщава Reuters.

Промяната, която папата направи с указ, дойде след пет години ожесточен дебат в ордена, но също и между някои от висшите членове на старата рицарска гвардия и Ватикана относно новата Конституция, пояснява агенцията.

Групата, чието официално име е Суверенният военен хоспиталиерски орден на Св. Йоан от Йерусалим, от Родос и Малта, е основана в Йерусалим преди близо 1000 години, за да предоставя медицинска помощ на поклонниците в Светите земи.

Тази група днес има многомилионен бюджет, около 13 500 членове, 95 000 доброволци и 52 000 медици, които управляват бежански лагери, центрове за лечение на наркозависими, програми за помощ при бедствия и клиники по целия свят.

Рицарите на Малта бяха много активни в подпомагането на украинските бежанци и жертвите на войната, допълва британската информационна агенция.

Групата няма собствена територия, освен дворец и офиси в Рим, както и крепост в Малта, но суверенитетът й се признава чрез паспорти и регистрационни номера.

Те имат дипломатически отношения със 110 държави и статут на постоянен наблюдател в ООН, което им позволява да действат като неутрална страна в мироопазващи мисии във военни зони.