Предстоятелят на римо-католическата църква папа Франциск пристигна на визита в Унгария, където в рамките на реч в присъствието на премиера на страната Виктор Орбан и други високи гости предупреди за опасността от надигащия се национализъм в Европа. Освен това понтифексът се обърна към унгарското правителство, за да каже, че приемането на мигранти, заедно с останалите държави от континента, ще бъде истинско доказателство за християнство, предава Reuters.

Франциск също призова за отхвърляне на "самореферентни форми на популизъм“ и строго националистически интереси.

Папата призова за връщане към "европейската душа“, която са носили онези, които са поставили основите на модерна Европа след Втората световна война. По думите му, нациите трябва да "погледнат отвъд националните граници“.

Говорейки в деня, в който Русия удари Украйна с първите широкомащабни въздушни удари от близо два месеца, Франциск отправи още един призив за прекратяване на войната там, като призова за "творчески усилия за мир“, за да се удавят "солистите на войната“.

Тридневното посещение е първото пътуване на 86-годишния папа, откакто беше приет в болница за бронхит през март.

Изглеждайки весел, Франциск, който има заболяване на коляното, използва бастун, за да се разходи с високопоставени лица и деца в национални костюми на летището. При последните пристигнали той използва инвалидна количка.

Запитан от репортери за здравословното му състояние по време на полета от Рим, папата се пошегува, като каза, че "все още съм жив“ и "упоритите плевели никога не умират“.

С визитата Франциск спазва обещанието си за официално посещение в Унгария, след като спира само за седем часа, за да закрие църковния конгрес в Будапеща през 2021 г. на път за Словакия, което накара мнозина да се почувстват пренебрегнати.

59-годишният Орбан и папата имат различни възгледи за справянето с миграцията от Близкия изток и Африка към Европа, като Франциск смята, че мигрантите, бягащи от бедността, трябва да бъдат приветствани.

Орбан, чието правителство построи стоманена ограда на границата със Сърбия, за да се предпазва от мигранти, отказа да позволи на Унгария да бъде превърната в "имигрантска страна“, каквато според него са се превърнали други в Европа.