Поредицата от посещения в страни от ЕС на украинския президент Володимир Зеленски, предполага скорошно посещение в Рим, за да се срещне с министър-председателя Джорджия Мелони и главата на римокатолическата църква папа Франциск. Това са научили различни международни източници, пише италианската агенция ANSA.

Володимир Зеленски посети Хелзинки, Финландия и Хага, а в следващите няколко дни, както съобщават германските медии, ще бъде в Берлин, за да се срещне с канцлера Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер. Рим също може да бъде включен в тази програма, която към момента не е потвърдена от източници на италианската изпълнителна власт.

"Възможно е папата да се срещне с украинския президент в събота“. Източници от Ватикана съобщават на ANSA в отговор на слуховете, че президентът Володимир Зеленски може да направи изненадващо посещение в Рим. За момента това е само хипотеза и затова няма официални потвърждения за времето и мястото на тази евентуална среща.

Медията припомня, че папата прие украинския премиер Денис Шмигал преди няколко седмици, докато  Зеленски беше на аудиенция при папата преди войната през февруари 2020 г.