86-годишният папа Франциск ще претърпи коремна операция в следобедните часове на деня в римската болница "Джемели“, се казва в изявление на Ватикана, цитирано от Reuters.

Медицинският екип на понтифика е решил през последните дни, че е необходима операция и че се очаква той да остане в болница "няколко дни“, за да се възстанови. В изявлението се допълва, че Франциск ще претърпи операцията на коремната стена под обща анестезия.

Франциск трябваше да бъде откаран в болница след седмичната си аудиенция във Ватикана, но не спомена нищо за планираната операция. Прегледът му продължи 40 минути, уточнява агенцията.

Папата, който отбеляза 10-ата годишнина от възкачването си на Светия престол през март, често използва инвалидна количка или бастун, за да ходи поради постоянни болки в коленете.

През юли 2021 г. му беше отстранена част от дебелото черво при операция, насочена към справяне с болезнено състояние на червата, наречено дивертикулит. Миналата година папата сподели, че не иска да оперира коляното си, тъй като общата анестезия за операцията на дебелото му черво е довела до неприятни странични ефекти.