Папа Франциск изглежда оставя отворена възможността римокатлическите свещеници да благославят еднополовите двойки, като ще се решава за всеки отделен случай и това не трябва да се бърка със сватбена церемония, пише Reuters.

Понтифексът изрази мнението си в един от отговорите на пет въпроса, зададени от петима консервативни кардинали от Азия, Европа, Африка, Съединените щати и Латинска Америка.

Кардиналите изпратиха на папата набор от официални въпроси, известни като dubia ("съмнения“ на латински), относно въпроси, свързани с глобално събиране, което започва във Ватикана в сряда.

Един от въпросите конкретно се отнася до практиката, която е станала относително често срещана на места като Германия, свещеници да благославят еднополови двойки.

Писменият обмен се е състоял през юли и Ватикана публикува отговорите на папата в понеделник, след като петимата кардинали едностранно разкриха инициативата си, заявявайки, че не са доволни от отговорите на Франциск.

Нюансираният отговор на папата се различаваше от изричното решение срещу подобни благословии от доктриналната служба на Ватикана през 2021 г.

В своя отговор от седем точки Франциск казва, че Църквата е много ясна, че тайнството на брака може да бъде само между мъж и жена и отворено за създаване на потомство и че Църквата трябва да избягва всеки друг ритуал или свещенодействие, които противоречат на това учение.

Все пак той казва, че "пастирското милосърдие трябва да прониква във всички наши решения и нагласи“, добавяйки, че "не можем да бъдем съдници, които само отричат, отхвърлят и изключват“.

Понякога, пише той, молбите за благословия са средство, чрез което хората се обръщат към Бог, за да живеят по-добър живот, дори ако някои действия са "обективно морално неприемливи".

Всички евентуални благословии, посочва предстоятелят на римокатолическата църква, не трябва да се превръщат в норма или да получават общо одобрение от църковни юрисдикции като епархии или национални епископски конференции.

Франсис ДеБернардо, изпълнителен директор на New Ways Ministry, който насърчава църковната работа с ЛГБТ католици, казва, че въпреки че отговорът не е "пълноценно, звучно одобрение“ на подобни благословии, той е много добре дошъл.

В изявление Де Бернардо казва, че думите на папата означават, че "църквата наистина признава, че свята любов може да съществува между двойки от един и същи пол и любовта на тези двойки отразява любовта на Бог“.

Голяма част от консервативната католическа общност обаче е възмутена и дори открито заплашва с разкол, ако ръководството във Ватикана се реши на твърде смели реформи във вярата.