Папа Франциск е наредил на архиепископ Георг Генсвайн, личен секретар и дългогодишен помощник на покойния папа Бенедикт, да се върне в родната си Германия до края на месеца без ново назначение са съобщили от Ватикана, предава Reuters.

Изявление на Ватикана сложи край на спекулациите за това каква роля в Църквата ще има Генсвайн, влиятелна фигура във Ватикана в продължение на повече от десетилетие, преди папа Франциск да го отстрани след лични разногласия, припомня британската агенция.

Папа Бенедикт почина на 31 декември, почти десетилетие след като се оттегли през 2013 г., първият понтифекс, направил това от 600 години.

Генсвайн е на 66 години и е изключително необичайно някой на тази сравнително млада възраст и ранг да не получи назначение, което придава на решението на папата усещане за прогонване, пишат от Reuters.

В двуредовото изявление се посочва, че папа Франциск "се е разпоредил“ 66-годишният Генсвайн да се върне в своята епархия във Фрайбург "за известно време“.

Почти всички папски секретари в миналото или са били назначени да ръководят епархии, или са ставали кардинали, някои са получавали друга високопоставена длъжност. На Гаенсуайн не му достигат девет години от нормалната възраст за пенсиониране от 75 години за епископите.

Той се е срещал с папа Франциск няколко пъти през последните месеци относно бъдещето си и в католическите медии е имало спекулации, че се е надявал да получи дипломатическа задача като нунций или посланик в дадена страна.

Генсвайн е личен секретар на Бенедикт от 2003 г., когато Бенедикт все още е кардинал Йозеф Рацингер, и остана на негова страна близо 20 години, почти 10 от които след като Бенедикт се оттегли.

В книга, наречена "Нищо освен истината – моят живот до Бенедикт XVI“ и изпратена до репортерите от нейния издател само часове след като папа Бенедикт е погребан на 5 януари, Генсвайн разтърси Ватикана, като описа това, което според него е напрежение, докато двамата мъже носещи бяло живеят между стените на Ватикана.