Папа Франциск премахна някои от привилегиите във Ватикана на консервативния американски кардинал Реймънд Бърк, включително голям субсидиран апартамент и заплатата му, заяви високопоставен служител от канцеларията на понтифекса, цитиран от Reuters.

Служителят, който говори при условие за анонимност, е участвал в редовна среща във Ватикана, когато папата направи съобщението пред старши сътрудници миналата седмица.

Той цитира думите на понтифекса, че Бърк, един от най-яростните му критици, "работи срещу Църквата и срещу папството" и че е посял "разкол" в Църквата.

Бърк не е заемал висша длъжност във Ватикана от години. Той е консултант на един от неговите трибунали, както и много кардинали, които живеят извън Рим, и прекарва по-голямата част от времето си в родния си щат Уисконсин.

Служителят, присъствал на срещата, отрече съобщенията в медиите, че Франциск е нарекъл 75-годишния Бърк "враг".

Бърк е герой за традиционалистите в Църквата, особено в Съединените щати, където той често е гост на консервативни католически медии, които превърнаха критиките към папата в основа на своите операции.

Ходът на Франциск беше неговият втори, включващ консервативен американски прелат този месец.

На 11 ноември папата уволни друг консервативен критик, епископ Джоузеф Стрикланд от Тайлър, Тексас, след като Стрикланд отказа да се оттегли след разследване във Ватикана.

Въпреки че консерваторите са малцинство в Църквата, те имат значително влияние в развитите страни като Съединените щати, отчасти поради връзката им с консервативната политика.

Бърк се противопоставя на реформите на папата почти от самото начало.

През 2014 г., година след избирането на Франциск, папата отстрани Бърк като ръководител на трибунал във Ватикана и го премести на предимно церемониален пост няколко дни след като Бърк каза, че Църквата под управлението на Франциск е "като кораб без рул".

Съвсем наскоро, през октомври, Бърк беше един от петимата кардинали, които открито предизвикаха глобална едномесечна среща във Ватикана, известна като синод.

Преди началото на срещата Бърк беше звездата на събиране на консерватори в театър само на няколко пресечки от Ватикана.

Там той призова за защита срещу "отровата на объркването, грешката и разделението“ в Църквата.