Римокатолическите свещеници могат да дават благословии на еднополови двойки, стига те да не са част от редовните църковни ритуали или литургии, заяви Ватиканът в историческо решение, одобрено от папа Франциск, предава The Guardian.

В документа на доктриналната служба на Ватикана се посочва, че подобни благословии няма да узаконят "нередовни ситуации", а ще бъдат знак, че Бог приема всички.

В него се отбелязва, че свещениците трябва да решават за всеки отделен случай и "не трябва да възпрепятстват или забраняват близостта на църквата до хората във всяка ситуация, в която те могат да потърсят Божията помощ чрез обикновена благословия".

През октомври папата намекна за официална промяна в отговор на въпроси на петима консервативни кардинали в началото на синода на епископите във Ватикана.

Докато отговорът през октомври бе по-нюансиран, документът от понеделник, 18 декември, с подзаглавие "За пастирското значение на благословиите", очертава конкретни ситуации. Разделът на 11-та страница е озаглавен "Благословии за двойки в нередовни ситуации и за двойки от един и същи пол".