Лидерът на крайнодясната партия "Твърд курс“ Рамус Палудан изгори копие от свещения за мюсюлманите Коран на метри от входа на джамия в датската столица Копенхаген, предава турската държавна агенция Anadolu Agency.

Седмица по-рано Палудан получи разрешение от шведските власти за организирането на сходна акция в Стокхолм, в рамките на която също изгори копие от Корана – акт, който предизвика вълна от възмущение не само в Турция, но и в столиците на редица мюсюлмански държави. Агенцията уточнява, че Палудан е получил разрешение от властите за действията си.

Отбелязва се, че Палудан е започнал демонстрацията след петъчната молитва пред джамия в един от кварталите на датската столица. Районът е бил предварително отцепен от полицията.

По данни на агенцията крайнодесният политик се е опитал да привлече вниманието на напускащите джамията, като е размахвал оскърбителен "материал“ срещу пророка Мохамед. Хората обаче са били посъветвани бързо да напуснат района, за да се избегнат провокациите. В близост са били забелязани мюсюлмани с вода и пожарогасител, но към тях са били отправени предупреждения от органите на реда, твърди агенцията.

Датската полиция е затворила прилежащата улица и е взела строги мерки за сигурност около джамията. Акцията е продължила около 40 минути, след което Палудан е напуснал района под полицейска охрана.

Палудан обяви в профила си в социалните медии в четвъртък, че ще изгори копие от Корана пред джамия в Дания, както и пред посолствата на Турция и Русия.