Палестинският премиер Мохамед Мустафа сформира ново правителство, чийто основен приоритет ще бъде незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на Израел от Ивицата Газа, както и разрешаване на достъпа на значителни количества хуманитарна помощ, предава Reuters.

В послание до палестинския президент Махмуд Абас, който ще бъде министър на външните работи в новото правителство, подчертава, че за да започне възстановяването, е необходимо да се спре "агресията и тероризма на заселниците" на Западния бряг.

Мустафа беше назначен за министър-председател този месец. Абас потвърди, че новото правителство отговаря на исканията на международната общност за смяна на администрацията.

Палестинската автономна власт, контролирана от партията ФАТАХ, отдавна има обтегнати отношения с ХАМАС, с когото за кратко влезе във война през 2007 г., след което беше изгонена от Газа. Въпреки това Палестинската автономна власт многократно е осъждала израелската инвазия в Газа и е настоявала ФАТАХ да я ръководи след войната.