Исламабад подаде молба за присъединяване към БРИКС през 2024 г. и разчита на съдействието на Русия по въпроса за присъединяването на републиката към асоциацията. Това заяви новият посланик на Пакистан в Русия Мохамед Халид Джамали в първото си интервю за ТАСС.

"Вече подадохме заявление. Поддържаме контакт със страни членки, за да подкрепим членството на Пакистан и разчитаме на съдействието на Русия", посочи ръководителят на дипломатическата мисия в отговор на въпроса дали страната проявява интерес да се присъедини към тази асоциация.

Посланикът отбеляза, че Исламабад очаква да се присъедини към БРИКС под председателството на Русия през 2024 г. "Да. Вярно е", каза той, отговаряйки на въпроса.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че БРИКС планира да съгласува списък с кандидати за статут на партньорски държави за предстоящата среща на върха в Казан през 2024 г. Според него по време на руското председателство на асоциацията ще бъде обърнато специално внимание на разширяването на "приятелския кръг на БРИКС“, включително в Латинска Америка.