Германия е домакин на 11-та поред среща на формата "Рамщайн“. На дневен ред в обсъжданията ще бъде укрепването на системата за противовъздушна отбрана на Украйна, един от елементите на която е бойната авиация. Киев очаква напредък от страна на съюзниците по въпроса за прехвърлянето на изтребители западно производство, обобщават в редакцията на агенция РБК-Украйна.

Какво се знае за срещата

Преговорите на Контактната група ще бъдат 11-ти поред. Членовете на коалиция ще се съберат във военновъздушната база "Рамщайн“ в Германия почти на годишнината от първата среща (26 април 2022 г. - бел. ред.).

Срещата ще бъде председателствана от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Пентагонът обяви "практическа" дискусия за обсъждане на спешните нужди на Украйна и нейната бъдеща отбрана.

В навечерието на дискусиите президентът на Украйна Володимир Зеленски призова съюзниците на Киев да бъдат възможно най-активни в осигуряването на отбранителните сили с всички необходими оръжия, за да се ускори "общата победа“. Зеленски заяви, че очаква солидни решения, които ще отговарят на ситуацията на бойното поле.

Преговорите във формат "Рамщайн“ ще бъдат първите след изтичането на американски секретни данни, част от които свързани с войната в Украйна. В същото време Пентагонът смята, че е малко вероятно публикуването на чувствителната информация да намали решимостта на съюзниците да подкрепят допълнително украинците.

Приоритетите на Украйна

Зеленски подчерта, че с оглед подготовката за контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна съюзниците трябва да обсъдят доставката на оръжия, които Киев чака от дълго време.

"По-конкретно това е обучение на нашите пилоти, подходящи оръжия с голям обсег, много специфични, от много конкретни партньори, в много конкретно количество, което беше договорено“, обобщи Зеленски по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък.

Очаква се в разговорите да бъдат засегнати доставките на системи за ПВО, бронирани машини и 155-милиметрови снаряди за тежка артилерия, средства за електронна борба и ударни дронове.

Според министъра на отбраната на Украйна Алексий Резников приоритетите за страната остават непроменени, като най-важният от тях е нуждата от съвременна бойна авиация.

За да създаде надеждна многостепенна противовъздушна отбрана, в допълнение към вече прехвърлените системи Patriot, IRIS-T, NASAMS, както и изтребители МиГ-29, Украйна се нуждае и от западни изтребители.

"Нашата делегация не променя приоритетите си. Приоритет номер 1 остава – това са системите за противовъздушна отбрана, а изтребителите са част от противовъздушната отбрана. Затова ние не спираме дотук и продължаваме да твърдим, че имаме нужда от такива, това е недвусмислено", подчерта Резников.

Фьодор Вениславски, член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада, поясни, че Украйна се нуждае от универсален самолет, който в много случаи ще може да превъзхожда възможностите на противника. Първите стъпки в трансфера на изтребители F-16 може да бъдат направени по време на следващите преговори.

Вениславски също така се надява, че по време на срещата в Германия съюзниците ще се съгласят да премахнат всички пречки пред възможно най-бързото прехвърляне на системи за противовъздушна отбрана като Patriot. В навечерието на срещата стана ясно, че първите системи за ПВО Patriot от Германия вече са пристигнали в Украйна.

Какво може да дадат съюзниците

Според британския вестник The Financial Times на срещата на Контактната група на 21 април ще бъде обсъдено основно укрепването на противовъздушната отбрана, тъй като съюзниците се опасяват, че без добре подготвена такава контранастъплението на ВСУ може да се провали.

В статията се казва също, че ще бъде повдигнат въпроса за доставката на ракети за зенитно-ракетни системи. Източници на FT смятат, че украинската страна ще призове за спешно попълване на боеприпаси за противовъздушна отбрана, тъй като недостигът им заплашва с нови масирани бомбардировки на Руската федерация.

На свой ред САЩ определят като основни приоритети подкрепата за противовъздушната отбрана, артилерията, механизираната и бронираната техника и нейното поддържане.

Два дни преди срещата Белият дом обяви нов пакет военна помощ на стойност 325 милиона долара, който включва HIMARS и артилерийски боеприпаси, оптично управляеми ракети (TOW), противотанкови оръжейни системи AT-4, противотанкови мини и др.

Освен това по време на преговорите в Германия може да да бъде договорено споразумение за поддръжката на танковете Leopard-2, доставени на Украйна. Предвижда се да бъде създаден ремонтен център в полския отбранителен завод Bumar-Labędy в Гливице.

Бойна авиация за Украйна

Що се отнася до възможността за доставка на бойни самолети на Украйна, съюзниците не дават еднозначен отговор. Словакия и Полша предадоха своите МиГ-29 за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, но все още не е решен въпросът за доставката на съвременни изтребители.

Министерството на отбраната на Дания отбеляза, че решението за самолетите F-16 трябва да бъде взето съвместно с партньорските страни и може да бъде постигнато "в краткосрочен план". Първата стъпка в тази посока може да бъде обучението на украински пилоти.

Германия изключва доставката на модерни самолети Tornado или Eurofighter за Украйна, като обяснява, че "украинските пилоти не могат да се научат да управляват западните изтребители достатъчно бързо“.  В същото време Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководител на комисията по отбрана на Бундестага, отбеляза, че МиГ-овете от съветските запаси може да бъдат използвани "незабавно".