Сирийската издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) – сирийските кюрдски "Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), са нападнали граничния контролно-пропускателен пункт между Турция и Сирия Юнчупинар в суматохата около земетресенията в двете страни, които отнеха хиляди животи, съобщава Daily Sabah.

"Нехуманната терористична организация PKK/YPG се възползва дори от земетресението и извърши отвратителни атаки с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) от Тал Рифаат до зоната на отговорност на нашия граничен пост Юнчупинар“, заявиха от Министерството на отбраната.

Министерството подчерта, че въпреки че няма жертви, силите за сигурност са отговорили с ответен огън.

Броят на жертвите в Турция от мощно земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер нарасна до 3381, според последните данни от властите във вторник сутринта. Очаква се числото да се увеличи с разчистването на отломките от срутените сгради.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви едноседмичен национален траур в чест на хилядите загинали след опустошителното земетресение.

Всички знамена в страната и чужбина ще бъдат спуснати наполовина до неделя, заяви президентът в Twitter в понеделник вечерта.