Европейските социалдемократи, събрали се на конгреса си в Рим в събота (2 март), избраха комисаря по труда на Люксембург Никола Шмит за водач на листата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предстоящите европейски избори и за кандидат за ръководител на Европейската комисия след вота, съобщава DPA.

Шмит заяви пред делегатите на конгреса, че защитата на европейските ценности и борбата с десните промени в Европа е една от най-важните му цели, и заяви, че иска уважение, а не омраза. "Най-добрият отговор на крайната десница е нашата визия и нашият проект за Европа, така че всеки гражданин и всяко дете да имат по-добър живот", заяви той.

Политикът подчерта и значението на европейската политика за сигурност и отбрана. "Ние, като европейци, трябва да вземем нещата в свои ръце". Водещият кандидат на германските социалдемократи Катарина Барли посочи Шмит като най-подходящия кандидат на социалдемокрацията. "Той е опитен дипломат и е напълно уверен в себе си на международната сцена", твърди тя. 

Никола Шмит е европейският комисар по заетостта и социалните права за 2019 г. Преди това в продължение на няколко години той е министър на труда в правителството на Люксембург. Шмит е учил във Франция, където получава и докторска степен по икономика.

Освен че номинираха основния кандидат, партиите използваха конгреса, за да стартират кампанията си за европейските избори и да приемат предизборната си програма. В сравнение с европейските избори през 2019 г. социалдемократите ще отчетат по-скоро загуби, отколкото печалби в проучванията тази година, тъй като центристката Европейска народна партия (ЕНП) води.