Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) официално призна заповедта за ареста на президента на Руската федерация Владимир Путин , съобщи членът на украинската делегация в ПАСЕ, народен депутат на Украйна Олексий Хончаренко, цитиран УНИАН.

Според депутатът днес ПАСЕ е приела изключително важната резолюция относно принудителното депортиране на украински деца и възрастни в Русия. "Най-важното от резолюцията: терминът "геноцид“ се споменава за първи път във връзка с действията на Руската федерация в официален документ от такова ниво. В резолюцията се посочва, че според нормите на международното право, принудително депортирането е признак на геноцид, така че всички случаи трябва да бъдат разследвани и всички замесени трябва да бъдат подведени под отговорност", подчертава Хончаренко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е признат за съпричастен към депортирането на украинци, се допълва от депутата.

Той също така отбелязва, че Парламентарната асамблея е приветствала решението на Международния наказателен съд относно заповедта за арест на президента на Русия Владимир Путин и комисаря по правата на детето на Руската федерация Мария Львова-Белова.

"И това е едно от най-важните решения на ПАСЕ в тази резолюция. Не всички членове на ПАСЕ са държави, които са ратифицирали Римския статут. (Уставът, по силата на който е издаден арестът на Владимир Путин). И самото приемане на тази резолюция разширява кръг от държави, в които Путин официално се смята за заподозрян във военни престъпления. Путин е издирван военнопрестъпник. ПАСЕ вече потвърди това“, подчерта Гончаренко.