Парламентарната асамблея на НАТО призова за създаването на специален Международен трибунал за агресията на Руската федерация срещу Украйна и призна страната за терористична. Това съобщи във "Фейсбук“ председателят на постоянната делегация на Украйна в ПА на НАТО и депутат от фракцията "Слуга на народа“ Егор Чернев, предава Укринформ.

"Парламентарната асамблея на НАТО призова за създаването на специален Международен трибунал за агресията на Русия и я призна за терористична държава“, каза Чернев, като информира, че съответната резолюция ще бъде изпратена до правителствата и парламентите на всички страни-членки на НАТО.

По думите му всички 30 страни от НАТО са подкрепили предложенията на украинската делегация.

Политикът каза, че такъв трибунал би позволил да се осъдят не само преките извършители на военни престъпления, но и висшето ръководство на Руската федерация.

Освен това той уточни, че в резолюцията са взети предвид желанията за увеличаване на доставките на оръжия за Украйна, разработването на конкретни стъпки за влизане на Украйна в НАТО, както и създаването на механизъм за събиране на репарации от Руската федерация за нанесените щети на страната.

Той също така отбеляза, че резолюцията, по инициатива на украинската страна, предвижда, че НАТО ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.