Париж/Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски е обсъдил във вторник по телефона с френския си колега Еманюел Макрон ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и предоставянето на финансова помощ на Киев, предава Ouest France.

"Продължих диалога с Еманюел Макрон <...>. Благодарих на Франция за значителната й подкрепа за отбраната. Обсъдихме засилването на макрофинансовата помощ за Украйна и предизвикателствата в областта на продоволствената сигурност“, написа Зеленски в Twitter.

Президентът на Украйна информира Макрон за хода на военните действия и ситуацията в Запорожката АЕЦ. По-рано във вторник Елисейският дворец съобщи, че разговорът между лидерите на двете страни е продължил час и 20 минути.

Двамата лидери ще се срещнат "по-специално, за да обсъдят ситуацията около Запорожката електроцентрала“, съобщиха от френското президентство. ЗАЕЦ, най-голямата в Европа, беше превзета в началото на март от руските войски, в началото на тяхната инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

От края на юли срещу обекта бяха нанесени няколко удара, за които двете страни се обвиняват взаимно, което породи опасения от ядрена катастрофа и провокира заседание на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица. Бедствие в централата би застрашило цяла Европа, предупреди Володимир Зеленски в понеделник, обвинявайки руската армия, че "бомбардира околните градове и населени места“ около този ядрен обект .

Предишният разговор на Макрон със Зеленски се проведе на 1 август. Страните обсъдиха износа на зърно, предоставянето на финансова и военна помощ на Киев. По-късно Зеленски каза, че е помолил Макрон да помогне за увеличаване на макрофинансовата помощ от европейските страни. Според заместник-началника на кабинета на президента на Украйна Игор Жовкви макрофинансовата помощ за Киев е блокирана от Германия.

Превод и редакция: Иван Христов