Търговският кораб Galaxy Leader бе "незаконно превзет от военен персонал чрез хеликоптер" на 19 ноември и сега се намира в пристанищната зона на Ходейда в Йемен. Това обяви собственикът на отвлечения плавателен съд, предава Reuters.

"Впоследствие всички комуникации с кораба бяха загубени“, се казва в изявление на регистрираната на остров Ман компания Galaxy Maritime Ltd, собственик на Galaxy Leader.

"Компанията, като корабен концерн, няма да коментира повече политическата или геополитическата ситуация“, се подчертава в разпространения текст.

Подкрепяните от Иран йеменски хуси пуснаха в понеделник видеозаписи, показващи как въоръжени мъже слизат от хеликоптер и превземат товарен кораб в южната част на Червено море.

Екипажът на кораба Galaxy Leader, плаващ под флага на Бахамските острови, се състои от граждани на България, Украйна, Филипините, Мексико и Румъния, поясниха от Galaxy Maritime. Корабът е нает от японската Nippon Yusen.

"Собствениците и мениджърите смятат, че отвличането на този кораб представлява грубо нарушение на свободата на преминаване за световния флот и сериозна заплаха за международната търговия“, обобщават от Galaxy Maritime.

Добавя се, че "основната грижа в този момент е безопасността и сигурността на 25-те членове на екипажа, задържани от извършителите на това престъпно деяние“.