Поредицата от руски ракетни удари срещу различни части на Украйна отряза атомните електрически централи на територията на страната от електрическата мрежа, в резултат на което работата им е нарушена, предава Reuters.

Редица блокове бяха затворени в Южноукраинската АЕЦ поради загуба на захранването след руските въздушни удари, уточниха от държавната "Енергоатом“.

"Всичко е наред с централата, но няма къде да се генерира електричество", обясни говорител на компанията.

Изключени са и блоковете на АЕЦ "Хмелницки“ в Западна Украйна. "Спиране на блоковете. Няма ток, вода", написа на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук“ Александър Супрунюк, кмет на разположения в близост до централата град Нетишин.

По-рано изданието "Страна“ съобщи, че Ровенската АЕЦ е приведена в авариен режим на работа. Според редакцията причината най-вероятно е свързана със спад на потреблението на електроенергия в Украйна.

В резултат на руските удари, нанесени по енергийната мрежа в различни части на Украйна, редица райони останаха без ток, включително Лвов и Одеса. В Киев се съобщава за аварийни прекъсвания на електроподаването. Заради ударите в Украйна без ток и мобилни комуникации остана и съседната й Молдова.