В петък привечер в 19:03, 20:07, 21:02 и 23:44 местно време централните части на големия японски остров Хоншю са разтърсени от земетресения. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН.

Най-силно сред станалите земетресения е първото, с магнитуд 6.1, което вече е съобщено от “Фокус". Според описания на очевидци достигнали Европейския и Американския центрове, сътресенията по източното крайбрежие на острова са с интензивност от около VI+ степен. Японската метеорологична агенция оценява максималната интензивност на усещане със степен “5-“, съответстващо по европейската скáла на VII степен. Твърде плашещо въздействие за земи като българската, където земетресения с подобна сила са рядкост. При земетресението не е излъчвано предупреждение за цунами.

Общо за трите земетресения е мястото на генериране - дълбочината на източника е 40-50 км, а епицентрите – в непосредствена близост до източното крайбрежие на централен Хоншю (7 до 30 км), срещу територията на префектура Чиба. Трусовете са усетени максимално в префектурите Чиба, Сайтама, Ибараки. Споменатите особености на земетръсните параметри са се отразили в усещане за “несилно, но продължително сътресение". Жителите, преживели земетресението с магнитуд 6.1, съобщават най-често за усетени колебания от 30-50 секунди до минута.

Ето каква е информацията от Японската метеорологична агенция:

Земетресението с магнитуд 6.1 (6.2 по оценка в Япония) е създало ефекти на интензивност от VII степен в префектурите Чиба и Ибараки. Сътресения с интензивност от V степен се проявяват в по-големи или по-малки площи на префектурите Мияги, Фокушима, Точиги, Сайтама, Токио, Канагава, Найгава, Яманаши. В по-отдалечени провинции въздействието не е дори сплашващо, тъй като интензивността е от IV и по-ниска степен. Следващите три земетресения създават сътресения с интензивност от III и IV степен (префектури Чиба и Ибараки, отчасти в Канагава).

Новата активност е в район на взаимодействия между Тихоокеанската и плочите на Японско и Филипинско море. В подобни условия, на около 130 км в запад-югозападна посока на 1 септември 1923 година е станало земетресението Канто (именувано по района на епицентъра) с магнитуд 7.9-8.2 според различни източници. Това отдавнашно земетресение е било разрушително за Токио